De St. Georg Skischans is het icoon van Winterberg. De springschans bevindt zich in de skiliftcarrousel. Er zijn geregeld wedstrijden en er wordt veelvuldig op getraind ‘Skiclub Winterberg’. De schans wordt niet alleen ’s winters gebruikt maar ook in de zomer. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van skimatten.

De skischans is tegen betaling van €1,- te beklimmen. U dient dit bedrag gepast in een automaat te gooien waarna door een stalen draaideur naar binnen gegaan kan worden.

De instructies bij het hek luiden als volgt:

  1. Het draaihek moet in een rechte hoek(haaks) staan.
  2. Een euro inwerpen en direct met lichte druk door het draaihek gaan.
  3. Aarzelt u alstublieft niet, u heeft 5 seconden de tijd om door te gaan.
  4. Als het draaihek verkeerd of te langzaam bediend wordt, is het geld onherroepelijk weg.
  5. Wij willen u erop attenderen dat het restaurant ‘Schanzentreff’ geen eigenaar van het draahek en dus ook niet voor klachten verantwoordelijk is.
  6. De ‘Schanzentreff’ is echter graag bereid als het mogelijk is geld te wisselen of te helpen.

Het draaihek zit naast de ingang van het restaurant ‘Schanzentreff’. De schans is alleen te beklimmen middels een trap.

Foto: Het uitzicht vanaf de skischans in de Winter

Geschiedenis

Vanaf 1907 werd er door de lokale waaghalzen al over kleine sneeuwschansen sprongen tot 18 meter gemaakt. In 1928 werd op de plaats van de huidige St. Georg schans een natuurlijke springschans aangelegd. Na de Tweede Wereldoorlog in 1947 is er een 19 meter hoge houten toren bij gebouwd om nog meer snelheid te kunnen behalen en daarmee verder te springen. In 1949 sprong Rudi Köhler een recordafstand van 63 meter.

In 1958 werd de regio getroffen door een zware storm, die de springschans niet overleefde. Het daaropvolgende jaar werd in 8 weken een volledig nieuwe schans gebouwd. Ditmaal niet met houd, maar het werd een futuristische aanloop van gewapend beton. De schans werd snel het icoon van Winterberg en is dat vandaag de dag nog steeds. In 1960 volgde de officiële opening en had vanaf dat moment een k-punt van 64 meter (een k-punt is de afstand die onder goede omstandigheden door goede schansspringers veilig gesprongen kan worden). Tot 1999 werd er doorgesprongen en stond het laatste schansrecord op 74,5 meter.

In 2000 was het noodzakelijk om de schans volledig te vernieuwen. Het resultaat was de nieuwe K81-mattenschans. De schans die wij vandaag de dag kennen. Hierop zijn inmiddels al diverse Duitsche kampioenschappen en de zomereditie van de noordse combinatie gehouden.

Locatie

De locatie van de St. Georg skischans is te zien op de onderstaande kaart.